February 2, 2018

HISTORY

Kompanija je osnovana 1923. godine od strane austrijskih i mađarskih investitora, kao kompanija specijalizovana za proizvodnju i popravku vagona. Na početku svog poslovanja, proizvodni program je obuhvatao remont i popravku putničkih i teretnih vozila.

Vremenom, sa paralelnim proširenjem postojećeg asortimana proizvoda, došlo je do poboljšanja kvaliteta u proizvodnoj tehnologiji što je kasnije rezultiralo proizvodnjom čelika za građevinarstvo, proizvoda od metala, i proizvoda koji se koriste u vojnoj industriji.

Nakon II Svetskog rata, kompanija je nacionalizovana i obnovljena. Ime je dobila u spomen na datum kada je 1944. godine Kruševac oslobođen od strane nacističkih okupatora. Kompanija se okrenula proizvodnji građevinskih, rudarskih, poljoprivrednih i transportnih mašina i opreme sa akcentom na proizvodnju opreme i mašinskih delova. Bila je jedna od najvećih proizvođača teških mašina u bivšoj Jugoslaviji.

Zatim je u oktobru 2017. godine, nakon proglašenja bankrota, privatizovana i nastavila je sa radom u okviru MSM GROUP-e. Fokusirana je na proizvodnju komada velikog kalibra, rezervnih delova za poljoprivrednu opremu, transportne sisteme, ali i drugu projektno-inženjersku proizvodnju u skaldu sa zahtevima kupaca.

This post is also available in: српски (Serbian)